Câteva idei, sfaturi și mărturii despre cum reușim să fim SOȚ și SOȚIE, după ce am devenit PĂRINȚI.
O întrebare firească, o întrebare pe care poate cei mai mulți o au în minte, dar de teamă de a nu părea deplasați se feresc să o și spună. Așadar, există viață de cuplu după naștere? Există viață de cuplu atunci când apar copiii?
DA!
Există! Dar, totul se schimbă! Ce am înțeles încă de la început că nimic nu mai e cum era și că trebuie să ne dăm silința, să ne dorim și să muncim pentru ca să ne păstrăm și relația noastră activă – nu doar cea de părinți, ci și cea de soți.
Cât e de greu? Ei bine, depinde. Uneori poate fi chiar foarte greu. Din experiență, după cel de al doilea copil singura mea dorință seara, sau în oricare alt moment, a fost să dorm. Să dorm, să dorm și iar să dorm. De preferat mai mult decât doar 1-2 ore legate. Mi-a trebuit ceva timp, vreo 5-6 luni, să înțeleg că ceea ce tot îmi spunea soțul cu prețuitul fiecărei clipe, trebuie pus și în practică. Atunci când ai un copil lucrurile se schimbă total. Până la 1 an, sigur, poate chiar 2, depinde de cel mic, somnul lui este fragmentat și de cele mai multe ori atunci când în sfârșit zici și tu că ai câteva ore pentru tine, atunci se întâmplă ca cel mic să se trezească. Oboseala cronică adunată cu frustrarea că nu mai reușești să faci față măcar câtorva momente de cuplu, pot duce la depresie sau chiar la separare.
În fiecare zi!
Sfatul meu – care am trecut prin perioade de depresie, de oboseală cruntă și de frustrări, fă-ți timp pentru tine! Învață să te modelezi după posibilități. Chiar și 5-10 minute de intimitate în cuplu pot fi suficiente ca să te destinzi, să te simți din nou femeie și voi să fiți din nou un cuplu așa cum erați înainte de copil.
Dacă vrei cu adevărat se poate, doar că de acum trebuie muncit pentru cuplu, poate mai mult decât te-ai fi gândit.
Îmi vine în minte un citat din engleză „sleep is overrated” – „somnul e supra-apreciat”. Da, cam așa s-ar putea traduce viața cu doi copii. Somnul e ceva rar, ceva cu care nu te mai întâlnești la fel ca înainte. Dar, am învățat că oricât de greu mi-ar fi trebuie să fac și eu eforturi pentru ca intimitatea noastră ca un cuplu să existe în continuare. Nu e ușor, nu ne iese întotdeauna, dar CREATIVITATEA și SPONTANEITATEA sunt cheile succesului.
Iată alte câteva idei, care pe noi ne-au ajutat.
- Sportul
Și nu în ultimul rând, nu ignora beneficiile sportului – endorfinele se pun în mișcare, te vei simți mult mai bine, pentru că de cele mai multe ori mamele suferă de oboseală psihică, nu de cea fizică, iar efortul ajută poate mai mult decât somnul pentru a îndepărta această oboseală.
- Literatura și beneficiile imaginației
Și totuși dacă simți că libidoul, după naștere, e undeva pierdut pe vecie, încearcă literatura. Fie că vorbim de cărți cu tematică erotică sau romantică, alege ce ți se potrivește și cu siguranță vei da un imbold imaginației tale.
- „Jucăriile”
Poate că unele „lucruri” nu mai sunt așa cum erau înainte de naștere, dar există soluții 🙂 și nu mă refer aici la intervenții chirurgicale. Una dintre cele mai la îndemână o reprezintă bilele vaginale. La noi le găsești la sex-shopuri și magazine de profil, dar în străinătate, de exemplu, sunt disponibile chiar în farmacii. Bilele vaginale sunt recomandate după naștere, ajutând în mod real la antrenarea mușchilor pelvieni. Pe de altă parte, au și un rol de stimulare.
- Mesaje cu … tâlc
Și pentru că dialogul cu partenerul nu mai poate fi făcut atât de direct atunci când ai copii prin zonă, sfatul meu ar fi să apelezi la mesaje. Un mesaj mai îndrăzneț, câteva cuvinte care să stârnească interesul și cu siguranță „flacăra” dintre soț și soție nu se stinge.
În final, un lucru e cert. Da, suntem părinți, dar suntem și soț și soție, suntem și iubiți, suntem și parteneri. Dacă noi nu ne facem timp pentru noi, pentru ca relația noastră să existe în continuare, ne vom trezi într-o dimineață că suntem de fapt doi străini în același pat.
Nu poți fi doar spectator și speri la o căsnicie fericită, trebuie să muncești și să te implici
Sursa foto: PINTEREST