Zi de zi

Despre cum mi-am băut cafeaua SINGURĂ

O cafea băută SINGURĂ și o mie de întrebări, în principal toate rezumate la: DE CE SINGURĂ?

Am decis într-una din aceste dimineți să îmi iau o carte pe care o citesc acum – semnată Pascal Bruckner, și să ies la o cafea. O cafea pe care să o savurez SINGURĂ! Și mi-am dat seama că societatea din ziua de azi are o mare teamă de SINGURĂTATE.

Am intrat în cafenea, am cerut un espresso, am plătit și m-am îndreptat spre un colț retras din curtea interioară a cafenelei. Un loc liniștit, soarele primăvăratec mai ieșea dintre nori, vântul adia atât cât să îți dea de știre că vara încă nu a venit, muzica se auzea în surdină. Mi-am savurat cafeaua, am lecturat vreo câteva pagini din carte, și în aproximativ 15 minute m-am relaxat, rupt de la cotidian și m-am încărcat cu energie pentru ziua ce urma. De ce nu am ieși mai des SINGURI la cafea? Câteva momente de singurătate cu siguranță nu te omoară și te ajută să îți limpezești mintea. Acordă-ți un răgaz de la tumultul zilei și stai singur câteva momente.

Ce reacții am stârnit cu o banală cafea? În primul rând barmanul a fost șocat să afle că eram doar eu, că nu mai așteptam pe nimeni și că într-adevăr aveam să beau cafeaua de una SINGURĂ. Mai mult ca sigur în mintea lui m-a pus în cutia „ciudaților” care beau cafele singuri. Mai apoi, au venit întrebările: Cum să bei cafeaua singură? Bine, te-ai dus singură dar cu cine te-ai întâlnit acolo? Chiar singură, singură? DA! Singură, singură!

Și ca să mi se confirme și mai mult faptul că avem o problemă cu SINGURĂTATEA, îmi povestește o amică o situație similară, doar că ea a decis să meargă de una singură la film. Priviri întrebătoare, prejudecăți, etichete.

Cum am ajuns oare să trăim într-o lume în care să stai SINGUR 5 minute pare de-a dreptul șocant? Cum de nu mai ai dreptul să îți faci REZERVARE pentru o SINGURĂ PERSOANĂ? Nu zic că nu avem nevoie de companie, pentru că omul în sinea lui este o ființă ce are nevoie de socializare, dar asta nu înseamnă că ai o problemă dacă vrei câteva momente de SINGURĂTATE.

Vă invit și pe voi să faceți un exercițiu: luați-vă măcar 10 minute într-o zi și stați singur, fără telefon, fără alte distracții, și pur și simplu savurați prezentul cu o cafea sau un ceai. În agitația zilnică, în fuga noastră către muncă, de la muncă, către casă, către magazin, fiind mereu în întârziere și în căutarea timpului, avem nevoie și de o PAUZĂ..

Mi-a plăcut să îmi beau cafeaua SINGURĂ și o voi mai face. Pentru MINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.