Ce mai citim copiilor?, Zi de zi

De vorbă cu Iulia, „Zâna Cărților”. Cum alegem cartea perfectă?

Iulia este unul dintre oamenii care au decis să se decide universului cărților Usborne. Cărți interactive, educative și ideale pentru dezvoltarea abilităților copiilor de la cele mai mici vârste. Am stat de vorbă cu „Zâna Cărților” – The Book Fairy ca să aflăm cum alegem cartea perfectă pentru copilul nostru și ce buget ar trebui să alocăm acestui tip de cadou.

  • Ne tot gândim că vine „iepurașul” cu ouă, dulciuri și probabil jucării. Dar dacă e să treacă și pe la tine, să se aprovizioneze cu câteva cărți, ce ne-ai recomanda?

În primul rând depinde mult de vârsta copilului și de ce îl atrage. Dacă vorbim de un copil până în 3 ani, cărțile cu clapete, cu povești simple și scurte sunt cele mai potrivite. Dacă ne referim la un preșcolar ar fi varianta cărților din colecția „Look inside”. Iar pentru copiii mai mari, care știu deja să citească sunt multe variante. Totul depind de ce își dorește copilul să cunoască în acel moment.

  • Cum ne dăm seama de cartea potrivită fiecărei vârste?

Avem o recomandare făcută de editură, cu privire la vârsta copilului. Dar, cel mai important e ce simte părintele, cum își cunoaște copilul va știi dacă e pregătit pentru o anumită etapă sau nu. Spre exemplu, chiar dacă sunt cărți recomandate de la 5 ani în sus, ele pot fi potrivite și unui copil de 3 ani dacă el este pasionat de acel subiect – de exemplu, corpul uman sau diferite mașinării, sau animale.

Practic, pentru copilașii de până în 3 ani merg foarte bine cărțile touchy feely – cu diferite texturi, cele cu sunete și cele slide and see. Vorbim despre cărți care dezvoltă foarte mult simțurile. De le 3 la 5 ani aș recomand cărțile cu activități de la cele cu stickere, la cele de tip wipe and clean – scrie și șterge. Cărțile cu întrebări și cu dactilo-pictură merg foarte bine între 4 și 6 ani, iar la ce pe peste 6 ani avem cărți de citit, de descoperit lumea, cu activități, o mulțime de variante.

  • Ce buget alocăm unei cărți?

Bugetul pentru a face cadou o carte poate fi de la 30 de lei, spre exemplu, până la câteva sute. Dar, pentru că tot vorbim de „iepuraș”, cred că pe lângă toate dulciurile și alte cadouri pregătite, o carte va fi bine-venită pentru copii. Dacă vrem să le „construim” o bibliotecă, la Usborne putem fie să alegem povești separate, fie să luăm seturi gata-formate. O carte nu trebuie să fie scumpă ca să fie iubită de copil.

  • Unde putem afla mai multe despre cărțile Usborne?

Cărțile editurii Usborne încep să fie tot mai cunoscute și la noi, dar ca prim pas putem să căutăm pe pagina oficială a editurii informații cu privire la cărți, la colecții și chiar oferte – https://org.usbornebooksathome.co.uk/TheBookFairys_world/?fbclid=IwAR1wmBv6AWcERH3R9rdoKtDspDQcaZr55o8xStgi6hAELSpfO6rR_c9lKFA .

Mai mult, sunt foarte multe recenzii și pe youtube unde se pot vedea și mai bine cărțile. Apoi, suntem noi – cei care aducem cărțile Usborne aproape de voi 🙂 , și avem mereu câteva zeci de titluri pe stoc. Veniți le vedeți, le simțiți, le studiați și veți știi imediat ce se potrivește cel mai bine pentru copilul vostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *