Cărți pe care le-am citit, Intim/cuplu

Luni de fiere VS luni de miere

Niciun ideal nu merită să te sacrifici pentru el, nimic nu se află deasupra vieții

Pascal bruckner

O bună amică mi-a făcut cadou în urmă cu vreo lună un voucher la o librărie. (Îi mulțumesc și acum, înzecit, a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-aș fi putut primi). Și ca atare, am decis să îmi fac „pofta” și să îmi comand două cărți semnat de Pascal Bruckner. Le aveam de ceva vreme în vizor, dar acum am profitat și le-am luat. „Iubirea față de aproapele” și „Luni de fiere”. Două cărți carte te captivează, Bruckner te face sclavul scrisului său. Și așa că le-am savurat, citit cu ardoare și pot să spun că sunt cărți ce TREBUIE să le citești. Stilul nu e unul ușor, nu e deloc agreabil, dar MESAJUL e exact ceea ce trebuie.

Și azi vreau să mă refer la „Luni de fiere”. Un fel de răspuns la ceea ce noi numim „luna de miere”, începuturile cuplurilor și iubirea istovitoare și plină de dulcegării. Ei bine, în luni de fiere se prezintă un altfel de iubire. O iubire atât de bolnavă încât ajungi pur și simplu să-ți maltratezi iubitul/iubita doar pentru a fi sigur că el/ea va rămâne mereu doar a ta. O iubire dusă la extrem din toate punctele de vedere, o iubire și o legătură însă de care cei doi nu se pot rupe.

Și chiar dacă „Luni de fiere” e o carte greu-digerabilă, am avut momente în care mi-a fost greu să trec mai departe, să continui să citesc, e fără doar și poate o carte care TREBUIE să o parcurgi. Te șochează prin descrierile ororilor dintre cei doi, te șochează în limitele împinse dincolo de orice imaginație, DAR e o carte care atrage atenția asupra unui fapt extrem de important: cât de departe ești dispus să mergi în iubire? Cât de mult te sacrifici pe tine pentru celălalt? Ai fi dispus să ajungi un infirm, sufletește și trupește, doar pentru a sta alături de cel ce ți-a devenit dependență? Când se transformă iubirea din miere în pelin?

Suntem dependenți de oameni, ne atașăm și decidem cu greu să rupem aceste legături chiar și atunci când ne fac mai mult rău decât bine. De frică? Din nesiguranță? Cel mai probabil. Așadar, luați de citiți Bruckner și încercați să înțelegeți mesajul de dincolo de atrocitățile descrise.

Iubiți, dar nu vă pierdeți în iubire.

P.S. Nu voi dezvălui mai multe din carte, acest articol nefiind un spoiler pentru cei care doresc să citească, într-adevăr cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *