Poezie/versuri/gânduri, Zi de zi

Alegorie cu lămâi

În orașul meu sunt doar lămâi. Înfloriți, galbeni, copți, uscați sau putrezi. Lămâi. Mari sau mici. Lămâi. Galbeni sau verzi. Lămâi.

Și în orașul meu plin de lămâi își face loc o portocală. Frumoasă. Gată să dea în pârg. Rotundă și suculentă. O portocală care vine să schimbe gustul lămâilor din orașul meu. O portocală apărută parcă de niciunde. O portocală ce nu se vrea lămâie. Dar concitadinele lămâi din acest minunat oraș, alungă portocala. O îndeamnă să se schimbe, să se facă mai mică, mai galbenă, mai acră… mai lămâie. În fond, în orașul meu nu pot trăi decât lămâi. E orașul lor și doar al lor.

Dar portocala nu vrea și pace. Insistă să rămână portocală. În scurt timp e ostracizată, exclusă și izolată din toate activitățile lămâiești. Ajunge undeva uitată, la marginea orașului. Gata să se uște. Gata să își piardă dorința de a mai fi o portocală. Gata să ia singură un topor cu care să își curme viața nenorocită de portocală și să spere că poate va reuși să se reîncarneze în vreo lămâie. N-ar fi la fel de împlinită, dar măcar ar fi pe placul orașului. Ar fi și ea parte din lămâiada care a acaparat orașul. Și atunci, de nicăieri, apare o altă portocală.

O ia.. încetișor, o șterge de putregai și împreună pornesc să își facă propriul oraș, în care să nu fie doar lămâi sau portocale. Un oraș al tuturor.

Concluzie: Într-o lume plină de lămâi, nu uita să fii o portocală, chiar dacă o faci doar pentru tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *