Zi de zi

Dă-i ÎNCREDERE, în fiecare zi! Fii primul OM care CREDE în copilul tău!

Dacă un copil este încurajat el învață să aibă încredere în propriile sale forțe

maria montessori

Îmi spunea o cunoștință la un moment dat că un copil atunci când se naște e tabula rasa. Practic, orice informație, orice sentiment pe care tu i le insufli, cu alea va rămâne. Și m-am gândit mult la treaba asta atunci când am rămas și eu gravidă. Cum voi reuși să îl modelez așa cum aș vrea, cum voi reuși să ăl pregătesc pentru viață și să îi formez un caracter.
Acum, după 5 ani și 5 luni de parenting continuu și depresie, am ajuns la un singur răspuns: ÎNCREDEREA.
Dă-i încredere copilului tău că poate face orice își propune, dă-i încredere în EL și atunci EL va avea puterea să depășească orice fel de obstacole. Nu-i pune piedici inutile, nu-i strivi aripile – chiar dacă e în mod nevoit, că o dată ce va pierde încrederea cu greu și-o va mai putea recupera. Acum, la 33 de ani mi-am dat seama cât de mult m-au afectat, personal, anumite remarci, cât de mult acele replici poate răutăcioase, poate menite să mă stimuleze nu au făcut altceva decât atunci când m-a izbit depresia în cap să mă adâncesc în toate insecuritățile pe care le-am simțit în ani de zile. Dă-i ÎNCREDERE copilului tău că poate să mute lumea, că poate să o dărâme și să o reconstruiască la fel de ușor, dă-i ÎNCREDERE că este capabil să ducă la bun sfârșit chiar și cele mai dificile sarcini. Nu-i tăia avântul, nu-l critica atunci când eșuează, nu-i arăta defectele, pentru că peste ani și ani toate criticile primite de la părinți i se vor întoarce împotriva lui.
Spunea cineva la un moment dat, cât de aproape suntem noi de copii atunci când fac primii pași, cât de multă încredere le oferim. Așa ar trebui să fim mereu. Să îi încurajăm mereu, să încerce, o dată și încă o dată până când vor reuși. ÎNCREDEREA e tot ceea ce au ei nevoie ca să se dezvolte armonios, să își croiască un caracter și o personalitate. Nu te gândi că va fi un copil „cu prea multă încredere”. Așa ceva nu există! Societatea, viața și experiențele de care oricât ai vrea nu vei putea să îl ferești, îi vor arăta că uneori mai și greșește, că uneori pierde, că uneori va fi rănit. Dar, TU ca părinte, asigură-te că îți crești copilul plin de ÎNCREDERE! Învață-l că poate face orice își pune în minte, că nu e nici prea mic, nici prea puțin agil, înalt sau mai știu eu ce altă calitate. Învață-l că EL poate face orice, pentru că TU ai ÎNCREDERE în el. Și la fel cum atunci când a făcut primii pași a pornit știindu-te pe TINE aproape de EL, având ÎNCREDERE în capacitățile lui, așa o va face și în viață.
Nu îi insufle insecurități, nu îl critica doar de dragul de „a-l face mai puternic” sau de „a-l căli”. Ai doar ÎNCREDERE în copilul TĂU și el îți va dovedi că e mai PUTERNIC decât ți-ai imaginat vreodată.
Crește un copil INDEPENDENT, cu ÎNCREDERE și VOINȚĂ. Crește un copil care să știe că orice ar face TU ai fost acolo lângă el și l-ai susținut. Pentru că altfel, atunci când viața îl va lovi din greu – căci și asta se va întâmpla la un moment dat, îi vor veni în minte toate acele momente în care te-a dezamăgit, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor tale. Tot ce faci TU acum ca părinte în primii ani, TOATĂ speranța și încrederea pe care poți ACUM să i le insufli îl vor forma ca OM, îi vor clădi caracterul și îl vor ajuta să treacă peste orice obstacol.
Așa că, SFATUL meu – mamă a doi băieți cu aptitudini și caractere total diferite, este să AI ÎNCREDERE în copilul tău și să îl încurajezi mereu indiferent de ce alege să facă. FII lângă el așa cum ai fost la PRIMII PAȘI! FII tu plasa lui de siguranță, FII tu cea care crede în el până când și ultimul om nu mai crede, DĂ-I șansa să fie omul PUTERNIC pe care vrei să îl crești și NU-I INSUFLA – voit sau nu, INSECURITĂȚI!

Pentru că, în final, știi câtă încredere are copilul tău în TINE? Toată! Atunci când face primii pași, atunci când tu îl arunci în sus, atunci când îi spui să încerce lucruri noi. COPILUL o face pentru care o ÎNCREDERE PERFECTĂ în tine ca părinte. Știe că vei fi acolo pentru el. Nu îl dezamăgi, nu îi zdruncina acest dar neprețuit al încrederii, că o dată ruptă legătura refacerea ei va fi mereu IMPERFECTĂ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *