Zi de zi

Cum să faci milioane de vizualizări? Un microfon și multe sunete. Și nu, nu e muzică. E ASMR!

Ați auzit despre noua tendință de pe canalele de YouTube? Nu e vreo nouă melodie, nu e vreo recenzie spectaculoasă, nu. E vorba de un individ care stă în fața unui microfon și face niște sunete. Pe scurt e ASMR. Pe lung? Un fel de manipulare care le aduce acestor ASMRiști milioane de vizualizări.

Am aflat de ASMR aseară după ce îmi arată soțul noua tendință de pa YouTube. Sincer, nu am răbdare să urmăresc prea multe canale pe YouTube – îl folosesc pentru muzică și atât. Nu stau să caut care sunt cele mai în top videouri, cele mai accesate sau ce mai apare. Și așa că mă trăzesc în fața unui video cu o tipă care în fața unui microfon ultrasensibil mănâncă diverse. Șoptește, cu o voce cumva languroasă, și mănâncă, încet, tacticos, ba un pepene, ba un porumb, ba un corn. Evident toate mișcările sunt cumva făcute cu slowmotion, șoptite, iar sunetele mestecatului, mușcatului sau linsului sunt redate foarte puternic. Zic, ok. Și câte vizualizări poate să aibă? Cine ar sta să se uite la modul serios la așa ceva? Și văd că au milioane de vizualizări, milioane de abonați și că de fapt trendul ASMR e prin State de vreo 2 ani. La noi, așa cum era de așteptat, a ajuns de curând.

Okay, și acum ce e de fapt ASMR-ul?

Wikipedia – sursa tuturor răspunsurilor bune sau rele 🙂 , ne spune că ASMR e prescurtarea de la Autonomous sensory meridian response (ASMR) și de fapt se referă la experiența pe care cineva o resimte – de genul pielii de găină, atunci când aude anumite sunete. Practic, oamenii găsesc plăcere, o senzație de bine, relaxare, detașare prin ascultarea videourilor de tip ASMR.

Oare pot să înțeleg. E cumva un fetish – chiar dacă nu sexual, poate fi un fetish mental – citisem un studiu unde acest tip de ASMR e considerat că ar putea provoca chiar mici orgasme mentale. Dar poate fi foarte ușor și o metodă de manipulare. Cuvintele sunt șoptite, se vorbește întotdeauna pe un ton ce „gâdilă”, se creează o tensiune anticipativă în așteptarea sunetului diferitei acțiuni – că e mâncat, băut, bătut în diferite chestii sau pur și simplu sunete normale, pe care le auzim tot timpul dar nu le sesizăm. Situația e foarte similară cu cea a celor câteva minute înainte de a adormi, atunci când auzi tic-tacul ceasului, atunci când auzi pisica vecinului sau mașina de la 2 străzi distanță. Practic, devii foarte atent la orice zgomot din jurul tău.

E clar că ASMRul e o nișă care își are adepții săi. E clar că va veni acum o explozie de specialiști mioritici în ASMR , e clar că YouTube-ul va fi inundat de canale noi și noi dedicate acestui sector.

Și totuși, câtă manipulare poți face prin ASMR? Am mai văzut că ar fi și o variantă ca acest ASMR să fie o modalitate de relaxare ce ar putea facilita somnul celor care suferă de insomnii. Și atunci, inevitabil, am făcut legătura: ASMR – white noise pentru adulți. Ce e white noise-ul – adică zgomotul alb, e ceea ce folosim noi părinții atunci când bebelușii au colici și încerci să îi liniștești. Sunt de fapt niște zgomote de tipul – aspirator, tren, uscător de păr, care îi calmează pe cei mici. Și ținând cont de interpretarea ASMR, rezultatul e oarecum similar: relaxarea minții. E un joc periculos, părerea mea, dacă devine dependență. Dar până una alta, ascultați și voi, căutați câteva canale și faceți un experiment.

Și ca să aveți o idee de cât e de viral acest ASMR: la nivel global e în top 10 cuvinte căutate pe YouTube.

Cum văd eu tendința asta? Pentru mine personal nu funcționează ca relaxare sau metodă de a adormi mai repede. E o experiență interesantă să stai să asculți un clip de acest tip, e clar că unii dintre ASRMiști o duc mult de tot înspre fetishuri pornografice – tipe care fac diferite sunte în lenjerie intimă, în condițiile în care tu normal ar trebui doar să asculți sunetele, să te concentrezi pe ceea ce auzi, nu ceea ce vezi. Cred că e o nișă care acum e exploatată la maxim, cred că în vreo 2 ani se va termina totul, va dispărea cumva ca un nor de fum. Cred că folosit de psihoterapeuți ASMRul poate avea efectele dorite. DAR, cred că folosit pentru manipularea maselor – mesajele subliminale care se pot transmite prin ASMR sunt foarte puternice, e un instrument foarte periculos. Dar, vom trăi și vom vedea care e viitorul ASMR , că prezentul e unul fabulos.

Câteva canale de YouTube a unor ASMRiști virali

https://www.youtube.com/channel/UCp4LfMtDfoa29kTlLnqQ5Mg

https://www.youtube.com/user/PPOMODOLI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.