Zi de zi

Mai merită să investim în EDUCAȚIE?

Trăim într-o societate în care dacă faci 5 ani de studii superioare câștigi mai puțin decât o domnișoară de 14 ani care se machiază pe YouTube

Mă tot frământă întrebarea asta de ceva vreme. De vreo câteva săptămâni pur și simplu nu îmi dă pace. Oare mai merită să investim în EDUCAȚIE? Mai merită să sacrificăm tot ce avem pentru a ne educa COPIII și pe NOI? Oare se va termina la un moment dat trendul pițipoacelor care se machiază, îmbracă, dezbracă sau pur și simplu nu fac nimic, pe canale de video-uri și fac bani de nici măcar nu ne putem imagina? Oare se va mai reveni la a pune valoare pe mintea omului? Văzusem de curând o postare pe rețelele de socializare în care se spuneam, pe scurt, cam ceea ce încerc și eu să spun: Trăim într-o societate în care dacă faci 5 ani de studii superioare câștigi mai puțin decât o fetiță de 14 ani care se machiază pe YouTube. E dureros de adevărat!
Mă tot întreb, pentru că am vaga impresie că așa cum eu am ajuns, investindu-se în educația mea, să văd oameni care nu știu nici un sfert din lucrurile pe care le știu eu, dar care ajung să câștige sume impresionante de bani. Și atunci mă întreb, din nou, oare intelectualii – să zic așa, oare citiții, oamenii care au înțeles să își dezvolte mintea, mai au vreo șansă?
Greu de spus. Când văd atât de multă mediocritate în jur, când văd oameni care nu știu ce e aia cratimă că ajung în funcții de conducere, că ajung să decidă pentru ceilalți, mă îngrozesc.
Și știi ce mă îngrozește cel mai mult? Că, acum, ca mamă, la rândul meu investesc cam tot ceea ce am în educația copiilor. Încerc să le deschid cât mai multe orizonturi, să cunoască cât mai mult, să aibă apetit pentru informații, pentru nou și pentru cunoaștere. Și nu cred că aș putea face altfel, pentru că în asta cred.
Dar, MAI MERITĂ? Mai merită să investim în mintea noastră când peste zeci de ani, atunci când ar trebui cumva să știi primești roadele investiției, nu prea ai ce culege? Degeaba ai citit sute sau mii de cărți, degeaba știi limbi străine, degeaba faci integrale la micul dejun sau poți ține speachuri pe teme istorice. Cumva am impresia că toate astea sunt DEGEABA, când vezi cum s-au schimbat valorile societății, când vezi pe ce se pune preț și cine are de câștigat.
Da, personal voi continua să investesc în EDUCAȚIA copiilor pentru că în asta cred cu adevărat. Doar că sper ca atunci când ei vor ajunge la maturitate societatea lor să fie schimbată de a mea. Și dacă nu va fi, atunci să își caute o altă lume, o lume în care EDUCAȚIA e pe primul loc, nu tupeul, o societate unde să devină virale cărțile și nu vopselele, o societate unde să se pună preț pe OM și pe MINTEA lui.

Ce știu sigur? Că și de acum voi da tot ce am pentru EDUCAREA copiilor și a noastră. Poate în cele din urmă nu va fi un pariu pierdut pe de-a-ntregul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.