Zi de zi

ABUZUL nu e NORMALITATE! Spune: STOP violenței!

Văd tot mai multe cazuri de femei abuzate fizic. Rar dacă se întâmplă să fie vreo zi în care să nu fie emis măcar vreun ordin de restricție în urma unor abuzuri fizice. Femei amenințate, bătute, desfigurate. De cine? De soți, concubini, amanți, iubiți sau chiar copii ajunși aproape de vârsta maturității. Toate au în comun același lucru: au ajuns un sac de box pentru partenerii care ar fi trebuit să le fie sprijin. Partea mai îngrijorătoare e că după cele câteva zile cât e valabil ordinul de restricție, agresorul e liber să se întoarcă în căminul conjugal, e liber să se ia din nou și din nou la trântă cu femeia care încă poate că poartă vânătăile ultimei muștruliri aplicate. De la câteva palme, la pumni, la bătăi crunte și chiar tentative de omor nu e decât un pas. De ce își bat femeile? Cel mai probabil pentru că „știu ele cu ce au greșit”, cel mai probabil după ce au dat pe gât câteva sticle de alcool la birtul din colțul străzii, își varsă nervii și frustrările pe ființele pe care le găsesc în preajma lor. De ce acceptă femeile? De teamă. Teama de a rămâne singure, teama de a fi judecate de ceilalți, teama de a fi catalogate ca femei ușoare care și-au primit bătăile pe merit. Printre blocurile gri și prin satele unde duhnește a sărăcie bătaia e încă la ordinea zilei, face parte din meniu la fel ca ciorba sau sarmalele de duminică. Religia palmei funcționează și vine însoțită de dogma întoarcerii și a celuilalt obraz. Dar, gata. E momentul să spunem STOP! Ajunge! Violența nu are scuze. Bătăile, înjurăturile, umilirile nu trebuie acceptate. Bărbatul care lovește și înjosește nu e un BĂRBAT, nu e vreun mare dominator de femei, e doar un NIMENI!
FEMEIE, trebuie să înțelegi că nu TU ești de vină că bestia de lângă tine te calcă în picioare. Nu ești de vină că lui i se pare că ai o fustă prea scurtă sau că ai făcut supa prea sărată. Nu ești de vină! Nu mai accepta bătăile, nu accepta nici măcar o palmă, nu accepta injuriile, nu accepta VIOLENȚA! Orice ar spune „toată lumea”, siguranța și viața ta, nu merită să stai lângă un astfel de om. Abuzul fizic și psihic NU TREBUIE TOLERAT! Nu ești un bun câștigat la loz în plic, nu ești un bun al nimănui, ești doar A TA și nu trebuie să te lași umilită! Nu aștepta să îți dea cu toporul în cap ca să pleci de lângă el, s-ar putea să fie prea târziu. Pleacă din prima clipă și FII sigură că TU NU AI GREȘIT!
Pentru ca să poți să mai deschizi ochii și mâine, pentru ca să nu zaci în vreun pat de spital desfigurată, pentru ca să nu ajungi un sac de box, SPUNE NU VIOLENȚEI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *