Zi de zi

Irefutabil

IREFUTÁBIL, -Ă adj. Care nu poate fi respins, combătut; convingător; de neînlăturat. [Cf. fr. irréfutable, lat. Irrefutabilis].

O fi de la eclipsa de Lună, o fi de la așezarea astrelor cerești într-o anumită ordine, o fi de la eternul și fascinantul Mercur retrograd, o fi de la vreo explozie solară sau poate de la câteva aure ce nu s-au așezat cum trebuie. N-aș putea știi. Ce știu sigur e că cel puțin de două săptămâni, deși e vară și e cald, deși Facebookul e plin de poze cu valuri, scoici și răsărituri de sori, deși sezonul festivalurilor e în plină desfășurare, cumva moartea și-a făcut simțită prezența și nu se mai vrea dusă. Au fost sinucideri, au fost accidente stupide cu acumulări de gaze, au fost cazuri de cunoscuți care n-au mai avut șansa de a vedea dacă Simona Halep a fost primită cu aplauze pe Arena Națională sau dacă referendumul pe justiție a fost validat.

Irefutabilul sfârșit ne așteaptă cumva pe toți. Acum sau mai târziu. Singura variabilă este decizia noastră. Ce facem între termenul de fabricare și termenul de expirare? Dacă ar fi ca mâine să ieșim din uz cum am face-o? Am putea fi împăcați cu noi înșine? În final nu putem jongla cu moartea care e de necombătut, de neînlăturat, IREFUTABILĂ. Putem jongla doar cu zilele, cu viața, cu trăirile și cu sensul pe care înțelegem să îl dăm existenței noastre.

Și știi ce-am înțeles eu în ultimele două săptămâni? Că din frica de moarte, de sfârșit ajungem să trăim mai frumos, mai curajoși, mai liberi. E ciudat cum frica te poate împinge spre curaj. Cumva un oximoron pe care viața pe face să îl trăiești zi de zi. Momentul ăla când îți dai seama că și tu ai un termen de expirare, că la un moment dat chiar și ceasul tău va mai spune „tac” și nu va mai face alt „tic”, atunci ajungi să trăiești cu adevărat, să îți iei tot curajul și să te arunci în viață cu bune și cu toate relele posibile.

Pentru că dacă ai știi că mai ai doar vreo două luni, ce ai face? Ai prefera să trăiești în continuare cu teamă sau te-ai avânta să faci fiecare zi să conteze? Fă-ți curaj! Indiferent de cum vei trăi, totul se va sfârși mai devreme sau mai târziu, așa că mai bine să trăiești ACUM.

0 gânduri despre „Irefutabil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *