Zi de zi

Adeverință de părinte aveți?

De vreo două zile o știre mi-a atras atenția în mod deosebit. Legea Registrului autorilor de infracțiuni de hărțuire sexuală și prevederile lei oarecum bune, dar fundamental proaste. Practic, angajatorii publici sau privați care intră în contact cu copiii sau cu persoanele vulnerabile trebuie să prezinte o adeverință de integritate. Cumva se dorește înființarea unui fel de registru al violatorilor, exact cum în cazul datornicilor la bănci există un birou al rău-platnicilor, așa va exista și o bază de date cu toți violatorii. Ceea ce în fond nu e tocmai rău, deși cred că solicitarea unui cazier de la Poliție ar fi putut să rezolve această poveste. Dar, nu am o problemă cu acest registru, problema mea este cu integritatea.

Dacă în cazul angajaților vom avea adeverințe peste adeverințe, cine adeverește părinții că sunt integrii să își educe copiii? Cine girează că acasă, între patru pereți copiii nu sunt supuși abuzurilor fizice, verbale și psihice? Cine poate garanta că cei ce se numesc părinți au destulă integritate și conștiință pentru a nu-i distruge pe cei ce ar trebui să îi educe? Și hai să nu ne ascundem după deget: educația se face în continuarea cu foarte multă violență, cu amenințări, cu multă frică. Dacă la asta mai adăugăm și „inițiativele” părinților de a le da pruncilor câte un pic de bere, țuică, sau vin – că doar nu pățește nimic dacă bagă un deget în băutură! – plus cazurile în care cei mici sunt încurajați să tragă câteva fumuri – desigur cu scopul bine-stabilit de a-i îndepărta de fumat, putem doar să ne dăm seama că în fapt nu angajații au nevoie de adeverințe de integritate, ci părinții.

Cumva s-a ajuns ca părinții să fie împărțiți între parentingul modern cu libertatea absolută a copilului, fără reguli, fără limite, și metoda „eu te-am făcut, eu te omor”. Fie suntem atât de libertini încât copiii ajung cu greu să înțeleagă ce e acela un sistem de valori, fie le punem atât de multe limite încât nu îi mai lăsăm să gândească singuri.

Și revenind la acest registru al violatorilor, e bine să îl avem, dar pe când niște cursuri serioase, niște ședințe de consiliere obligatorii pentru părinți? Din păcate abuzurile se întâmplă cel mai frecvent acasă, monștrii nu sunt angajați ai statului, sunt cei ce funcționează pe principiul: dacă e progenitura mea, am drept de viață și de moarte asupra sa.

Așadar, în final, repet: adeverințele pentru integritatea părinților, cine le eliberează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *