Zi de zi

Sindromul „babei – medic comunal”

De ceva vreme tot vreau să scriu despre subiectul ăsta. E sensibil, îmi voi ridica o mulțime de oameni în cap și probabil mă voi alege cu mesaje dintre cele mai colorate. Dar, poate, uneori trebuie să spunem lucrurile cât de limpede se poate ca să ne trezim din somnul ăsta al indolenței și inconștienței.

Dragi părinți, în mod special, nu vă mai tratați copiii pe facebook! Pot să înțeleg disperarea unei mame a cărui copil e bolnav, pot să înțeleg stările de anxietate și panică prin care trece, dar nu pot să înțeleg de ce ar prefera să ceară sfaturi pe grupurile de facebook în loc să meargă direct la medic. Mai mult, nu pot să înțeleg de ce tu mamă cu un copil care a primit tratament de la un medic, dintr-acela adevărat cu studii și experiență, preferi să întrebi o mie de necunoscuți dacă tratamentul respectiv este bun sau nu. Ai dubii? Nu ești convinsă de abilitățile medicului? Cere o a doua opinie, dar nu de la cineva de pe Facebook.

Când o să înțelegem că nu ne putem trata din comentarii? Că sfaturile băbești, spuse cu toată convingerea și dorința de a ajuta, nu ajută când e vorba de sănătate ci pot face de multe ori mai mult rău. Pe un grup oarecare o mamă pune o poză cu trei bube ieșite pe burtica copilului, o unghie încarnată sau un nou-născut cu o posibilă hernie ombilicală. În câteva zeci de minute vor apărea sute de comentarii, fără să exagerez. Sute de opinii, cu sfaturi, unele și cu îndemnul de a merge medic, dar cele mai multe cu indicații din seria „bunica mea spunea, făcea, dregea”. Unele exemple ar fi: frunza de varză te salvează din orice situație, frecțiile cu spirt „ard” orice răceală, miracolul mierii cu usturoi și mai nou infuziile pe bază de uleiuri. Oare mama respectiva ce va face? Va începe în ordinea comentariile lăsate să își trateze pruncul pe încercate? Și dacă nu merge prima variantă, trece la următoarea și la următoarea? Oare în tot acest timp nu era mai bine să meargă la un cabinet medical și să consulte un medic?

Când o să înțelegem că nu ne putem juca de-a medicii, că joaca asta a noastră poate duce la tragedii, că suntem la rândul nostru inconștienți atunci când sărim să oferim sfaturi medicale noi neavând nicio pregătire?

Am și eu doi copii, au avut și ai mei boli, ale copilăriei, răceli, diferite accidente, dar de fiecare dată am mers cu ei la medic și atunci când am avut dubii vis-a-vis de verdictul dat de un medic am mai cerut o opinie, TOT de la un medic.

Poate că nu vă plac rândurile pe care le-am scris, poate că sunt prea directe și nu sunt deloc „politically correct” dar sincer trebuie să înțelege odată pentru totdeauna că nu ne putem trata pe facebook. FACEBOOKUL NU ȚINE LOC DE MEDIC! Mergeți la medic, nu mai cereți sfaturi de la necunoscuți, nu mai căutați explicații date de gura slobodă a atotștiutorilor de pe grupurile online. Hai să dăm dovadă de o minimă responsabilitate și să nu mai facem experimente pe copiii noștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.