Ai luat o decizie greșită? Nu e vina ta, cel mai probabil soarta te-a îndemnat să o faci, fără să fi vrut tu. Te-ai îndopat cu mâncare de carton până când ai ajuns la limita obezității morbide? Nu ești tu de vină: e moștenirea genetică. Desigur ai avut în familie cel puțin vreo doi cunoscuți supraponderali, așa că te rezemi liniștit pe canapeaua de 2 persoane și te gândești că oricum n-aveai ce să faci. Nu ești tu de vină! Mai există și o altă posibilitate. Cel mai adesea dacă ești femeie, ai trecut de 30 de ani și ai tot luat kilograme în plus, vinovatul e unul singur: glanda.
Toți suferim de moșteniri genetice, de probleme cu glanda sau de nenoroc. Niciunul nu suntem responsabili de deciziile pe care le luăm și găsim de cele mai multe ori răspunsuri în horoscoape, mișcări astrale și rotații ale Pământului nefericite pentru noi.
„Ai avut noroc! Ai gene bune!” De câte ori nu le-am auzit! Dar adevărul e că norocul nu a avut nimic de-a face cu educația pe care încerc să le-o dau copiilor mei sau cu implicarea mea zilnică în tot ce fac ei. Norocul nu a făcut ca cei doi băieți din dotarea familiei să aibă cei câțiva ani de acasă. Nu! Munca mea din fiecare zi ca părinte a făcut ca poate copiii mei să aibă un start cât de cât bun în ceea ce privește educația lor.
Nu gena moștenită de pe nu știu unde a făcut ca ei să aibă o imunitate cât de cât bine dezvoltată. NU! Totul a depins de alimentația și modul de creștere a lor până pe la 2 ani, perioadă esențială în dezvoltarea sistemului imunitar. Așadar, nu ține nici de noroc, nici de genetică, ține de munca pe care o faci tu ca părinte în fiecare zi.
Și revenind la problemele de arătare fizică, nu e nici glanda de vină sau responsabilă că ai câteva kilograme în plus. Nu neg că există și oameni care într-adevăr au probleme de sănătate, dar procentul lor este unul foarte mic față de toți ipohondrii din jur. În mare parte orice kilogram în plus este rezultatul mâncatului. Dacă mănânci în cantități industriale și alimente de o calitate foarte proastă nu poți să te aștepți să nu există repercusiuni. Ele vin. Așadar poți să te ridici de pe canapea, poți să începi să faci sport, să te gândești de două ori atunci când vrei să mănânci chipsuri sau hamburgeri congelați și să îți acorzi un pic mai multă atenție. Dacă tu, stimabilă domnișoară adolescentă înfuleci șaorme cu de toate chiar de la primele ore ale dimineții, fii sigură că nu din cauza geneticii te-ai îngrășat.
Poți da vina pe karma, pe glandă sau pe „foaită”, dar la finalul zilei tu ești cel responsabil pentru TINE!