Zi de zi

așa NU mai TREBUIE

Și dacă AȘA NU MAI TREBUIE? Și dacă de astăzi ai începe și tu și eu să trăim pur și simplu, așa cum simțim, fără să ne mai gândim la ce trebuie și nu trebuie făcut. Ani de zile m-am tot ghidat pașii pe linia a ceea ce trebuie făcut, ce trebuie să ajung, ce trebuie să spun. Toată presiunea de a face mereu ce trebuie nu face altceva decât să ducă la o răzvrătire mai puternică sau mai domoală. Și-apoi stăm și ne întrebăm: cum de-am ajuns aici? Unde ne-am pierdut și cum ne-am distrus? Răspunsul pare destul de evident: făcând tot timpul doar ce TREBUIE.

Îmi spnuea un prieten la un moment dat că ar trebui să încerc să o las mai ușor cu ce TREBUIE, să încerc cel puțin să nu mai folosesc expreisa și apoi încet, încet voi începe să și cred că nu mai trebuie să fac nimic. Și recunosc că încă îmi e greu să trec peste TREBUIE să îl las închis undeva departe și să îmi trăiesc zilele așa cum le simt, nu așa cum ar trebui.

În fapt, de când suntem prunci ne este indusă ideea de a face mereu și doar ceea ce trebuie. Copilul trebuie să mănânce la trei ore, trebuie să doarmă de 3 ori pe zi, trebuie să stea în fund la 6 luni, să meargă la 1 an, să vorbească la vreo 2 și să știe tabla înmulțirii pe la vreo 8 ani. Și dacă cumva nu face tot ceea ce trebuie? Atunci, desigur, este o probemă. În mod clar tu ca părinte ai greșit undeva, nu ai citit suficient, nu te-ai implicat cât ar fi trebuit și „toată lume” din jur te blamează și te acuză. Presiunea lui TREBUIE continuă și în școală, unde în mod clar TREBUIE să ai doar cele mai mari note și să fii cel mai bun.

Ca să ce?

În cele din urmă o viață trăită doar pentru că TREBUIE nu este trăită. Și dacă nu faci ceea ce trebuie nu va fi ușor, dar va fi mai frumos. Dincolo de toate trebuințele care ni se impun, nu poți să trăiești doar pentru că TREBUIE. Dacă am trăi cu toții așa cum simțim, nu cum trebuie am mai avea o șansă de a ne salva.

Ce-ar fi ca măcar pentru o zi să îl lăsăm pe TREBUIE închis în șifonier și să TRĂIM?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.