Zi de zi

PANICĂ versus CONSPIRAȚIE

CORONAVIRUS. Cuvântul care ne-a intrat în creier, ne curge prin vene și ne-a băgat spaima în suflete, de la începutul acestui an. Când prin ianuarie situația a devenit gravă în China, reacțiile au fost în mare parte unele de a ironiza virusul, de a arăta cu degetul spre chinezi și de a găsi explicații care mai de care mai fantasmagorice – de la rahații de lilieci, la ușa deschisă a laboratorului de virusologie din Wuhan. Orișicât virusul era departe, China n-avea decât să își lingă rănile singură și să se mobilizeze, în fond au o populație destul de numeroasă și puteau face față oricărui pericol. Dar, de vreo lună de când virusul a venit pe continentul țărilor dezvoltate, cu democrații și oameni informați, pericolul pare mult mai real, mai aproape și parcă ironiile ne-au cam dispărut.

De la bun început vreau să spun că nu cred nici în panică absolută, dar nici în teorii conspiraționale. În ce cred? În comportament rațional și în PREVENȚIE! Și aici vin cu vreo câteva recomandări în mod special pentru cei cu copii: suspendarea școlilor nu s-a făcut pentru a duce pruncii la locurile de joacă, în mall-uri sau pentru a-i scoate în parcuri. Recomandarea de a sta acasă a venit tocmai pentru a se evita aglomerările. Exemplul Italiei ar trebui să ne dea mult de gândit, unde chiar și după sute de morți a fost nevoie de un decret impus de autorități pentru ca parcurile și locurile de joacă pentru copii să se închidă. De ce? Pentru că, poate că la fel ca la noi, părinții și bunicii și nu au înțeles că toate măsurile ce s-au luat au fost pentru a sta în casă, nu pentru a le oferi unora sau altora mini-vacanțe.

Sunt de acord că aceste măsuri vor afecta în mod grav economia și trebuie să fim conștienți că perioada ce va urma după stoparea pandemiei va fi una de regres economic, dar pe de altă parte cred că în momentul de față principala problemă ar trebui să fie siguranța vieții.

Pe de altă parte, PANICA nu ne ajută cu nimic. Faptul că năvălim unii peste alții să golim magazinele, din nou nu ne ajută. Chiar și în cazuri grave, a se vedea din nou Italia, magazinele alimentare nu s-au închis și nu se închid! Și-acum dacă e să mă gândesc la modul practic, tind să cred că în perioada următoare cea mai accesată căutare pe google va fi „cum să faci pâine acasă”, că dacă tot am luat zeci de kilograme de făină, poate ne și specializăm în brutărie-cofetărie. Dar, lăsănd glumele pe mai târziu, mai spun o dată și încă o dată și încă o dată, PANICA nu ne ajută.

Cât despre teoriile CONSPIRATIVE mondiale și universale, nici nu știu ce să mai spun. Câteva lucruri sunt însă clare: usturoiul și vitamina C nu ne vindecă de virusul ăsta și nici nu năvălește vreo armată străină peste noi. Ah, și era să uit, nici nu se va instala vreo lege marțială, ca să eliminăm și mesajele cu militarii care vom împușca oamenii pe străzi.

Ce ne poate face mai mult rău decât bine? PANICA și desigur INCONȘTIENȚA. Așadar, CORONAVIRUS nu e condamnare la moarte, faptul că ni se recomandă să stăm pe curul nostru vreo două săptămâni, din nou, nu e o CONDAMNARE. Noi suntem primii responsabili pentru ceea ce facem, FIECARE ar trebui să își poarte sieși de grijă, în primul rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *