Zi de zi

Despre presă și alte libertăți

Am 14 ani de când scriu cu semnătură. 14 ani de când am intrat într-o redacție și nu am mai plecat. Îmi aduc aminte și acum că prin clasa a V-a sau a VI-a la întrebarea ce-aș vrea să „mă fac” am răspuns senină: ziaristă. Cred că am știut cumva că asta îmi e meseria și mă gândesc acum că în urmă cu ceva vreme chiar ascultam un interviu și cineva a spus cât de greșit este că noi spunem că ne alegem meseria, meseria ne alege pe noi.

Îmi aduc aminte și acum de primul an în care am marcat Ziua Liertății Presei. Eram reporter pe partea politică și unul dintre partidele locale, a venit cu ideea de a pune un panou în centrul orașului și oamenii erau îndemnați să își scrie mesajele către presă. A fost un sentiment de mândrie că eram și eu din presă, a fost un sentiment compleșitor. E drept, poate că aveam și eu doar vreo 20 de ani și încă eram la începutul a tot ce înseamă jurnalism.

Astăzi a fost din nou Ziua Libertății Presei. O zi ciudată într-o lume și mai ciudată. În ultimele luni am devenit ziarist din apartament. E ciudat să celebrezi libertarea presei în mijlocul unei pandemii care a pus atât de multe restricții, a anulat atât de multe libertăți, încât mi se pare aproape imposibil să mai găsești vreo libertatea „nealterată”, în stare pură. Trăim vremuri noi, trăim războiul generației noastre, casele ne sunt tranșeele acestor vremuri și inamicul ne această dată nu mai aruncă bombe, ci este unul nevăzut și necunoscut. Armele s-au schimbat, lumea s-a schimbat, iar efectele acestor timpuri vor fi resimțite de-acum înainte.

E Ziua Libertății Presei, într-o lume în care informația are o viteză incredibilă, în care virtualul depășește puterea realității și spectaculosul primează adevărului. „Omul nou”, cel care va izbuti să depășească această perioadă, se va adapta și se va modela în funcție de parametrii ce îi vor fi dați pentru a putea supraviețui, acest „om nou” nu va mai avea ca și caracteristică specifică socializarea. Și dacă Aristotel spunea că „omul este un animal social”, tind să cred că de acum omul va fi un altfel de animal, adaptat unei lumi post-pandemie.

De Ziua Libertății Presei, vă îndemn să nu renunțați la libertatea de a gândi, de a citi și de a vă informa. Presa va fi liberă atât timp cât cititorul va fi liber!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.