
Cumva prinderea fulgilor de zăpadă e ca prinderea fericirii; ai ceva și pe dată nu mai ai nimic.
Alcesta. O tragedie scrisă de Euridipe care ridică o întrebare valabilă și astăzi: tu pentru cine mori? Iubirea este pusă în balanță cu dorința de a trăi. Atunci când ai de ales între a muri tu sau a lăsa pe altcineva să moară pentru tine, ce ai face? Și dacă alegi să o condami la moarte o altă persoană, salvându-ți ție viața, e lașitate sau doar disperarea de a te salva? Atunci când ești condamnat să mori, să ce mai rămâne? Tăcerea.
PACIENTA TĂCUTĂ este o carte pe care o recomand. Nu este o carte care să te lase împăcat, să îți lase un zâmbet pe buze și să vezi ziua mai luminoasă. Este o carte care te pune pe gânduri, care te face să îți mai ridică niște semne de întrebare. Deși e descrisă ca fiind un thriller, PACIENTA TĂCUTĂ e mai mult decât atât, e o mărturisire intimă, cu psihoterapeuți, artiși și sanatorii. Romanul te captivează prin puterea lui, vrei să citești mai departe, mai departe pentru a vedea ce se ascunde de fapt în mintea personajelor create abil de ALEX MICHAELIDES.
PACIENTA TĂCUTĂ nu este o poveste despre nebunie, este o incursiune în mintea și inima unor personaje „stricate” încă din copilărie. Câtă importanță are în dezvoltarea noastră copilăria? Atunci când luăm ADN-ul părinților, luăm și metehnele lor? Dincolo de poveste, pe care nu am nicio intenție să o rezum lăsând cititorului plăcerea de a o studia, PACIENTA TĂCUTĂ aduce în contextul actual trageia ALCESTEI lui Euridipe. Pus în fața morții, ai alege să îți condamni la moarte persoana iubită, sau alegi să mori tu? Dacă e să mă întrebi pe mine, cartea cumva te pune și pe tine pe rând fie pe scaunul psihoterapeutului, fie pe cel al pacientului, te aruncă în vortexul minții omenești și a sufletelor chinuite.
Adesea luăm dragostea drept un foc de artificii – drept spectacol și ceva ieșit din comun. Însă iubirea adevărată adevărată e foarte tăcută, foarte liniștită. E plictisitoare, dacă privești din perspectiva spectaculosului. Iubirea e profundă și calmă – și constantă.