Însemnările PRIETENILOR, Zi de zi

Realitatea după COVID: RESPONSABILITATEA ține de fiecare dintre noi!

Am evitat până acum să vorbesc deschis despre COVID. De ce? În primul rând pentru că nu am expertiză în domeniu, cu toate că în ultima vreme au apărut specialiști în COVID mai ceva ca ciupercile după ploaie. Nu sunt un specialist și am evitat să vorbesc despre virus. Cu toate acestea, trăim de câteva luni cu acest nou virus care ne-a schimbat nu doar obiceiurile de zi cu zi ci și optima asupra vieții. Personal, nu pot să nu fiu și eu afectat. Pe de o parte avem factorul politic, iar pe de altă parte lucrez în domeniul privat și criza sanitară m-a afectat atât financiar cât și în menținerea și dezvoltarea de noi relații interumane.

Și-atunci de ce să scriu acum despre COVID? Pentru că, mai cred în capacitatea fiecărui român de a vedea situația cât mai obiectiv. Dacă fiecare și-ar scoate puțin capul din cutie ar putea să înțeleagă că virusul acesta nu înseamnă o luptă locală, nici măcar una națională. Virsul nu ne impactează doar pe noi. Are un impact mondială. Inclusiv factorul economic este afectat de evoluția mondială, noi suntem o rotiță dintr-un mecanism și atunci când mecanismul scârțâie e firesc să se resimtă și la noi.

ACUM, atitudinea ar trebui să fie de responsabilitate pentru că azi, când discutăm, noi ducem o viață oarecum normală. Terasele sunt pline, lumea a reînceput serviciul și uitându-te în jur vezi o reluare a vieții foarte aproape de normal. Care este singura noastră problemă? Că trebuie să purtăm o mască. Și aia trebuie să o facem doar în anumite condiții. Dar, noi înțelegem să ne plângem că trebuie să stăm 10 minute cu mască în magazine, dar nu ne gândim la cei care lucrează în HoReCa sau la medici care stau ore-ntregi cu mască și chiar cu costume de protecție. Nu, noi ne gândim doar la noi și la cele 10 minute cât trebuie să purtăm mască.

Și mai avem o problemă. Se pare că ne tragem formatorii de opinie și modele la loz în plic. În primul rând ar trebui să gândim liber, să ne deschidem noi mintea și să ne informăm. Apoi, tu dacă îți cauți formatori de opinie trebuie să înțeleagă că asta vine cu o anumite responsabilitate. Să iau ultimul exemplu: Mugur Mihăescu. Un actor care a intrat într-un con de umbră în ultimii ani, dar care acum se agață de protestele anti-COVID, proclamându-se un lider al celor care nu cred în virus și îndemânând la nerespectarea minimelor măsuri pentru sănătatea noastră. De cine profită? De oameni care nu sunt bine informați și participă la aceste proteste suspicioase. Este RESPONSABILITATEA acelor oameni ce se vor liberi și formatori să informeze corect, nu să direcționeze masele de oameni pentru a obține avantaje politice sau de imagine.

Sunt atâția medici experți. Nu cred că avem neapărat nevoie de o terapie de șoc, dar avem nevoie de o responsabilitzare: să-i ascultăm pe cei avizați, să avem grijă cum ne alegem modelele și cei pe care îi urmăm.

Fiecare dintre noi ar trebui responsabil, să fie conștient de ceea ce face. Fiecare dintre noi ar trebui să lase hate-ul deoparte și să încercăm să fim și empatici. Suntem foarte egoiști și asta scoate cel mai rău din noi. Ce-ar fi să nu mai exageram în demonizarea acestor măsuri de siguranță și să dăm dovadă de maturitate, atât fiecare individual cât și noi, ca popor? Poate că nu suntem văzuți ca un popor de prim rang, dar în mod clar nu suntem nici de ultimul rang. Dacă noi ne victimizăm, nu putem avea pretenția ca alții să ne respecte mai mult decât o facem fiecare dintre noi.

Hai să lăsăm ura la o parte și să fim RESPONSABILI, pentru noi și pentru cei de lângă noi!

Text scris de Robert Trif

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *