Însemnările PRIETENILOR

POLITICA nu e doar MOCIRLĂ și CORUPȚIE. Generația TINERILOR vine cu INOVAȚIE, IDEI și VIZIUNE!

Politica îți influențează viitorul, la fel cum îți influențează prezentul, la fel cum ți-a influențat și trecutul. De la primii pași în viață ne lovim de sistemul din jur, de la cel educațional pornind cu grădinița până la facultate, până la cel social – modul în care părinții au reușit să ne crească. Mai departe, atunci când mă gândesc la viitorul pe care aș putea să i-l ofer copilului meu, vorbim tot despre o implicare a sistemului politic. Pe scurt aș putea spune că politica este în centrul societății și se dezvoltă o dată cu ea.

Adesea tindem să credem că totul este o întâmplare, un șir de evenimente fericite sau mai puțin fericite care ne influențează viață. Mereu spunem că poate așa a vrut Dumnezeu sau așa ne-a fost soarta. Dar nu este așa. Totul ține de alegerile pe care le facem în viață și despre factorul politic și condițiile pe care acesta le crează. Politicul, fie că ne place fie că nu, poate crea un climat propice dezovltării, oportunităților și educației sau, din contră poate duce la regresia societății.

În acest context, să fii un cârcotaș de pe margine nu este cel mai rău lucru pe care poți să îl faci, ci să nu îți pese și să nu conștientizezi impactul politicului în societatea este mut mai periculos. Ar însemna să nu îți pese de viața ta, de viitorul tău și de cel al copiilor tăi, ar însemna să trăiești la voia întâmplării, să te lași purtat de viață precum o frunză în vânt și din păcate la asta asistăm în ultimii ani. Lipsta implicării noastre se vede în prezența la vot, se vede la tineretul de astăzi care din păcate pare că plutește în derivă, fără o direcție, fără un plan, fără un obiectiv.

Cine e vinovat? În parte poate fi și vina sistemului nostru educațional care nu oferă o direcție tinerilor absolvenți. De curând am avut o discuție cu o persoană suficient de bine implicată pentru a se introduce în școli și o educație politică și economică pentru ca elevii să înțeleagă mai bine și la un nivel macro lumea în care vor păși.

Lipsa de implicare a tinerilor în politică este determinată de mai mulți factori. Pe de o parte, politica este considerată o lume impenetrabilă, am auzit de foarte multe ori clișee de genul „nu ai loc de seniori”, „nu te bagă nimeni în seamă”, „mergi să lipești afișe pentru ei”, „nu te bagă nimeni în seamă dacă nu ai bani”, „nu au loc decât copiii seniorilor”. Imaginea asta a politicii cred că nu face altceva decât să țină departe tinerii de orice implicare, însă pe de altă parte poate ar trebui să îi ambiționeze și mai tare.

Clasa politică din România începe să întinerească, pentru că este clar că de asta are nevoie România ACUM: de tineri, de viziune, de energie, idei, ambiție. Toate dacă sunt puse împreună într-un mod armonios cu experiența unor lideri politici seniori, pot fi o soluție pentru România. Schimabrea de generații începe să se vadă, au apărut oameni politici tineri ca Robert Sighiartău, Sergiu Bîlcea, Siegfried Mureșan, Glad Varga, Vlad Botoș. Oameni politici din noua generație care sunt apreciați în Parlamentul României sau în cel European. Exemple clare că și în România un tânăr poate să reușească în politică.

România este în plină dezvoltare, modernizare și digitalizare. Este nevoie ca tinerii să se implice pentru că politica din România anului 2020 nu mai înseamnă doar corupție, oportunism și interese proprii, ci politica generației de acum se duce prin idei, inovație, energie, viziune. Dacă vrem ca România să prospere și să se dezvolte, să încerce să țină pasul cu restul Europei avem nevoie de TINERI, indiferent de culoarea sau direcția politică pe care o aleg sau care cred ei că îi reprezintă. IMPORTANTĂ este IMPLICAREA, nu putem doar să stăm pe margine și să fim cârcotași și hateri în direcția celor care sunt activi. Poate că unii mai greșesc, poate că sunt multe de îndreptat, dar atunci când vrei să vezi doar imperfecțiunile unui sistem, dar nu miști un deget nu poți să ai pretenția că ești implicat în viitorul tău sau al copiilor tăi.

Text scris de Robert Trif

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *