Zi de zi

Mesaj necenzurat pentru toți experții într-ale călătoriilor: luați cu pâine, să nu vă înecați!

O bună prietenă și-a permis „nesimțirea” să scrie câteva rânduri despre turism și turiști. Ce tupeu să facă discriminare între oameni, să le spună unora că poate ar trebui să dea măcar un search pe google înainte să își aleagă destinația de selfie-uri. Ce contează că de ani de zile se ocupă exact cu asta, cu turismul, că știe toate regulile, interdicțiile, riscurile, listele galbene, roșii și de alte cultori. Cum să își permită să vină cu o poziție tranșantă tocmai ea într-o țară cu atât de mulți alți experți? Ei bine, experții crescuți cu facebookul în mână au pus-o repede la punct. În fond, cine să aibă mai multă dreptate decât ei? Cum să aibă tupeu să explice diferența dintre „a călători” și ceea ce poate cel mult fi numită o deplasare în tendințe pentru afișarea prosperității de carton?

Să ne înțelegem bine, n-am nimic împoriva nimănui, dar atunci când ajungi să faci bairamuri pe plaje din Zanzibar poate ar trebui totuși să regândim un pic noțiunea de călătorie. Câți dintre cei care acum se arată oripilați, revoltați și ofuscați față de situația din Mexic, spre exemplu, au intrat vreodată pe pagina Ministerului Afacerilor Externe să verifice alertele de călătorie? Câți dintre ei au făcut o minimă cercetare pe eternul Google, dacă nu altundeva, despre situația politică a destinației lor? Prea puțini…

Puteți spune că fiecare are dreptul de a călători pe unde dorește, fără intermedierea vreunui agent de turism, ceea ce e drept. Dar dacă vrem să înțelegem că de fapt un agent de turism nu este doar un plasator de bilete, atunci poate vom pricepe de ce avem nevoie de el înainte să plecăm hai-hui.

Dacă mergi pe cont propriu atunci ține de tine să te informezi, să cauți și să citești, să dai telefoane pe la consulate și să te asiguri că într-adevăr poți avea vacanța pe care o vrei. Pentru că dincolo de orice trebuie să îți asumi și tu, călătorule, o responsabilitate dacă tot vrei să o arzi independent și atotștiutor.

Așa că da, poate autoritățile din Mexic au acționat exagerat, dar la fel de bine cei care s-au dus pe barba lor până acolo nu au făcut o minimă cercetare înainte. Altfel ar fi știut că la fel ca în SUA și din Mexic poți fi întors de pe aeorport, sau că prin Caraibe trece uraganul cel puțin o dată pe an, sau că în Australia prin ianuarie sunt incendii masive. Dar, nu. Noi ne lamentăm și ne victimizăm, dar rămânem la același stadiu de turist cu supa la plic în spinare și cu motto-ul: Lasă, că o rezolvăm noi cumva! Ei, iată, că de data asta rezolvarea n-a mai mers…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *