O carte provocatoare, care ne face să ne gândim la cum putem trăi în prezent. Haig scrie o minunată cronică empatică a vieții noastre cotidiene în epoca rețelelor de socializare
Observer
MATT HAIG are un stil atât de lejer de a vorbi despre cele mai importante momente din viață, trăiri intense, momente de depresie, anxietate și fericiri pe care le căutăm mereu. „Gânduri de pe o planetă nervoasă” nu face excepție. E genul acela de carte pe care e bine să o ai mereu pe noptieră sau în geantă, și când în când să mai răsfoiești două-trei pagini din ea. E genul de carte pe care o simți din toți porii, iar stilul ușor în care HAIG vorbește despre umanitate, omenire, tehnologie, crize și în cele din urmă fericire, te face să te identifici foarte ușor cu vocea lui. E genul ăla de carte pe care o umpli de notițe și sublinieri și parcă tot mai ai fi găsit câte ceva de scos „în față”. O carte pe care o recomand oricui și în orice moment.
Vă las în continuare câteva fragmente care mi-au atras atenție în mod special. Enjoy!
Suntem îmbuibați cu magie efemeră sub miliarde de forme. […] Avem acces la mai multă informație, mai multe filme, mai multe cărți, mai mult orice decât oricând. […] Toate lucrurile de care avem nevoie se află aici, dacă renunțăm să credem că avem nevoie de absolut tot.
PRĂBUȘIREA
Uneori, mă simt ca și cum capul meu ar fi un computer cu prea multe ferestre deschise. Prea mult haos pe ecran. În mine se rotește un curcubeu digital, metaforic. Mă scoate din funcțiune. Și, dacă aș găsi o modalitate să închid câteva dintre ferestre, dacă aș putea să șterg o parte din haos, mi-ar fi bine. Dar ce fereastră să aleg? Toate îmi par esențiale. Cum pot să nu am mintea supraîncărcată, dacă lumea e supraîncărcată? Ne putem gândi la orice. Este, deci firesc să ne gândim la tot câteodată. S-ar putea ca uneori să avem nevoie de curajul de a închide ecranul ca să putem funcționa din nou. Să ne deconectăm pentru a ne reconecta.
Nu-ți irosi viața făcându-ți griji pentru lucrurile pe care le ratezi. […] viața nu e despre a fi fericit cu ceea ce faci, ci despre a fi fericit cu ceea ce ești.
Trăim într-o lume a știrilor de ultimă oră, ceea ce în sine ne împiedică să fim prezenți, prinși în titluri și fragmente, în loc să avem timp să ne gândim și să înțelegem mai calm imaginea de ansamblu.
Fii fericit cu tine însuți, fără îmbunătățiri. Acceptă ceea ce nu vrea marketingul să accepți: ești bine. Nu îți lipsește nimic.
Multumesc pentru impartasirea unui gand atat de pretentios, paragraful este pretentios, de aceea l-am citit complet|